’- Arto Ylhävaara –

 

– Kyllähän se epäilemättä aika kova pettymys oli, ei sitä voi kieltää. Mutta tämäkin kuuluu lajiin, Toyotan MM-rallitiimissä ainakin näillä näkymin viimeisen MM-rallinsa ajanut Savonlinnan Urheiluautoilijoiden Juho Hänninen toteaa rehellisesti lokakuisen Espanjan rallin jälkeen. Tiimi ilmoitti, että heidän kuljettajinaan ajavat ensi vuonna Jari-Matti Latvala, Ott Tänak ja Esa-Pekka Lappi.

Juho Hänninen oli alusta asti mukana Jyväskylän Puuppolassa Tommi Mäkisen isännyydessä aloittaneen Toyotan rallitallin ja sen kaluston kehittämisessä. Vuonna 2016 aloitettu MM-Yariksen kehittäminen oli Juhon päätyötä. Uuden kaluston testaamiseen kuului mm. kiertää MM-sarjan kaikki osakilpailut yhdessä kartanlukijansa Kaj Lindströmin kanssa, ei kilpailijana vaan reitteihin tutustujana. Ja kuten nyt tiedämme, Juhon työ tuotti erinomaista tulosta. Toyota voitti jo ensimmäisenä vuotenaan lukuisia erikoiskokeita sekä Jari-Matti Latvalan että kisakuskiksi nostetun Juhon ohjastamina. Lisäksi Latvala nousi jo muutamaan kertaan osakilpailuiden korkeimmalle podiumpaikalle.

Pestautuessaan Toyotalle testikuljettajaksi Juho totesi jo tuolloin: ” Kyllähän se on niin, että kun alla on 10 ajamatonta kuukautta, siinä antaa toisille melkoi huimasti tasoitusta.” Nyt kun vuoden 2017 MM-kalenteri alkaa olla viimeistä kilpailua vaille ajettu, tiedämme, että Juho tiesi mistä puhui. Vuoden ensimmäiset kilpailut sujuivat vielä hieman takerrellen. Mutta jo muutaman kilpailun jälkeen Kaksikon Hänninen/Lindström nimi alkoi jo poikkeuksetta mahtua hyvinkin osakilpailuiden kymmenen parhaan joukkoon. Kotoisessa ”Jyskälässä” pari oli jo kolmas ja tätä seuranneissa sekä Saksan että Espanjan Katalonian osakilpailuissa molemmissa neljäs. Hän oli lisäksi Saksassa nopein ja Kataloniassa ainoa maaliin ajanut Toyota-pilotti.

Juho voitti 2004 ”pikku-ännän” suomenmestaruuden yhdessä Marko Sallisen kanssa. Vuosikymmenen lopulla hän aloitti yhteistyön Skodan kanssa ja voitti tämän työsuhteen aikana mm. IRC-sarjan mestaruuden, Euroopan mestaruuden skä SWRC-luokan maailmanmestaruuden. Skoda-työsuhteen jälkeen Juho ajoi MM-tasolla sekä Fordilla että Hundailla.

Entä jatkossa? No, työt eivät ainakaan Toyota-työsuhteen päättymiseen lopu. Kotitilalla riittää tekemistä enemmänkin kuin tarpeeksi. Mutta pakataanko laukkua Vaaran kylällä vielä autourheilutehtäviin, tätä Juho ei vielä tarkemmin kommentoi. – Mutta jotain lajin parissa kyllä tehdään myös ensi vuonna. Mutta mitä, se tarkentuu tässä lähiviikkojen aikana. Testaaminen on yksi vaihtoehto, koska pidän auton kehittämisestä todella paljon, Juho hymyilee ja viettää nyt ajohommista vapautunutta aikaansa varmaankin tärkeimmässä tehtävässään eli isän roolissa tyttäriensä parissa.